Przekształcenie do postaci odcinkowej
słaby_matematyk: Przekształć do postaci odcinkowej.
(y−y
a)(x
b−x
a) − (y
b − y
a)(x − x
a) = 0
Od czego zacząć ?
20 lis 08:56
Jerzy:
Ja bym zaczął od wyznaczenia punktów przecięcia z osiami OX i OY.
20 lis 09:27
jc: Wylicz P z równania (−ya)(xb−xa) − (yb − ya)(P − xa) = 0.
Wylicz Q z równania (Q−ya)(xb−xa) − (yb − ya)( − xa) = 0.
Napisz x/P + y/Q=1.
20 lis 09:29
słaby_matematyk: yb = 0
xa = 0
(y−ya)(xb) − (−ya(x) = 0
y * xb − ya * yb + ya * x = 0
20 lis 09:32
ciekawski: a dlaczego jeśli podstawiamy P za x, to y = 0 ?
20 lis 10:32
jc: Jeśli wiemy, że prosta przecina osie w punktach (P,0) i (0,Q), to od razu
możemy napisać równanie prostej x/P+y/Q=1.
Odwrotnie, z równania x/P+y/Q=1 odczytujemy punkty przecięcia prostej z osiami.
A co do pytania, podstawiając x=P w równaniu x/P+y/Q=1 otrzymujemy
P/P+y/Q=1
1+y/Q=1
y/Q=0
y=0
20 lis 10:45
ciekawski: dzięki
20 lis 11:20