Rozbieznosc ciagow
5-latek: Wykaz rozbieznosc ponizszych ciagow do +∞ lub −∞
1) an= n2 −−−−− ten rozbiega do ∞
2) an= 1−2n −−−−− ten do (−∞0
3) an= 3n+2−−−−−− ten do ∞
4) an= log2n −−−−− ten do ∞
n2+1
5) an=
ten do ∞
n
6) an= −log(n+1) −−−−−−ten do (−∞)
7) an= en −−−−− (ten do ∞
π
8) an= 2n+sin n
2
9) an= n+sinn*cosn
n3+n
10) an=
ten do ∞
n2+1
Z nr 8 i nr 9 mam troche problem
19 lis 18:37
5-latek: nr 9 moge jeszcze zapisac tak
1
an= n+
sin(2n)
2
π
natomiast sinn
wiem ze jest rozbiezny
2
19 lis 18:57
Adamm: 8)
π
an=2n+sin(n
)≥2n−1
2
tw. o 2 ciągach
9)
an=n+sinn*cosn≥n−1
tw. o 2 ciągach