zbadaj ilosc rozwiazan ukladu w zaleznosci od parametru
:): (a−1)x+2y=1
3x−(a+1)y=a
tyle mi wyszlo nei iwme co dalejxD
Wg=1
Wx=−2
Wy=−3k+1
31 sty 16:25
:):
31 sty 17:12
Godzio: pomoge
31 sty 17:28
Godzio:
W= −a2 + 1 − 6 = −a2 − 5
Wx = −a − 1 − 2a = −3a − 1
Wy = a2 − a − 3
1o Jeśli W≠0 to układ posiada jedno rozwiązanie,
W≠0
−a2 − 5 ≠0
a2 ≠ −5 a∊R
2o Jeśli W=0 i Wx=0 i Wy = 0 to układ ma nieskończenie wiele rozwiązań
W=0
a2 = −5 sprzeczne
czyli układ napewno nie ma nieśkończenie rozwiązań
3o Jeśli W = 0 i Wx ≠ 0 lub W=0 i Wy ≠ 0 to ukł jest sprzeczny
a że W≠0 to ukła nigdy nie jest sprzeczny
31 sty 17:39
:): kurde spisalam nei z tego zad odpowiedzi mam 2 zad i wlasnie tak mi wyszlo
wg=1
wx=−2
1y=−3k+1
i brzmi tak dla jakich wartosci parametru k rozwiazanie ukladu
s−y=k−1
2x−y=3−k
a)jest para liczb ujemnych
b)dodatnich
c)para liczb o przeciwnych znakach
31 sty 17:58
Godzio:
W = 1
W
x = −k+1 − (−1)*(3−k) = −k +1 +3 − k = −2k +4
W
y = 3−k − 2k + 2 = −3k + 5
| | Wx | | −2k+4 | |
x = |
| = |
| = −2k+4
|
| | W | | 1 | |
y= −3k+5
a) żeby wyszły 2 liczby ujemne musi być spełnione:
x*y > 0
x+y < 0
(−2k+4)(−3k+5) > 0
−2k+4 −3k+5 < 0
6k
2−10k − 12k + 20 > 0
−5k+9 <0
6k
2 − 24k + 20 > 0 /:2
−5k<−9
3k
2 − 12k + 10 > 0
| | √6 | | √6 | |
po wyliczeniu delty itd ... otrzymujemy: k∊(2− |
| ) ∪ (2+ |
| )
|
| | 3 | | 3 | |
| | √6 | | √6 | | 9 | |
część wspólna obu przedziałów: ((∞,2− |
| ) ∪ (2+ |
| ,∞) ) ∩ ( |
| ,∞) =
|
| | 3 | | 3 | | 5 | |
Jak się nie pomyliłem w rachunkach to powinno być dobrze
b) x*y>0 x+y>0
c) x*y<0
31 sty 18:10
:): mam takie pyt nei musisz mi tego tu rysowqc bo wiem ze ciezko ale czy to ma wogole rozwiazanie
tzn wspolna czesc?
31 sty 18:28
:): x+y−2≤0
2y+5x≥10
5x−2y−10≤0
31 sty 18:29
:): mi wyszlo 6+√21
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3
31 sty 18:41
:): a drugi pierw z minusem wiadomo
31 sty 18:41
:):
31 sty 18:54
Godzio: z tego co mi sie wydaje to dziwnie żeby tak wyszło, trzeba rozrysować te 3 wykresy w układzie
współrzędnych i nie da sie określić jako liczba, chyba że to by były rówania, zaraz spróbuje
to narysować
31 sty 18:56
:): zmaczy ten wynik to jest do zadania
(a−1)x+2y=1
3x−(a+1)y=a
jak wyliczylam delte to taki e pierwiastki wyszy
31 sty 19:01
:): no narysowane takei proste wyszly
y≤−x+2
y≥−5/2x+10
y≥5/2x−5
31 sty 19:02
:): i czesci wspolnej nei widzie
31 sty 19:02
Godzio:

y≤−x+2 (czerwony)
x −2 0
−−−−−−−−−−−
y 0 2
2y ≥ −5x +10 (niebieskie)
y ≥ −2,5x + 5
x 0 2
−−−−−−−−−−−−
y 5 0
−2y ≤ −5x + 10 (zielone)
y≥2,5x − 5
x 0 2
−−−−−−−−−−−
y −5 0
rozwiązanie: szary kolor
31 sty 19:02
:): a widze blad
31 sty 19:04
:): u siebie
31 sty 19:04
:): ale ty tez mas zblad czerowy

rosnaca

a ma −x
31 sty 19:07
Godzio: rzeczywiśnie to czekaj moment poprawie
31 sty 19:10
:): dla −2 chyba 4 nie
31 sty 19:11
:): nie spoko nie musisz
31 sty 19:11
Godzio:

i elegancko wyszlo jedno rozwiązanie: )
x= 2
31 sty 19:12
:): o dzieki hehe
31 sty 19:14
:): a co z tymi pierwistkami wiesz mzoe co mi zle wyszlo
31 sty 19:15
:): 3k2 − 12k + 10 > 0
31 sty 19:15
:): w tym mi wyszlo 6+√21/3
31 sty 19:15
Godzio:
w którym zadaniu bo sie troche pogubilem

jeśli chodzi o to 3k
2 − 12k + 10 >0 to Δ = 24
√Δ = 2
√6
31 sty 19:18
:): 144−60=84
31 sty 19:20
:): o cholera sory widze blad hehe
31 sty 19:20
:): to wychodzi mi 6−√6
−−−−−−
3
31 sty 19:24
:):
31 sty 19:35