wielomiany
_emDżi_: Od czego tu zacząć? Od czego się zabrać i jak obliczyć
Proszę o pomoc
Dla jakich wartości parametru a pierwiastki x
1,x
2,x
3,x
4 równania x
4+5x
3+ax
2−40x+64=0
spełniają warunki:
x
2=−2x
1
x
3=4x
1
x
4=−8x
1. Wyznacz wszystkie pierwiastki równania.
31 sty 16:23
:): wzory Viety nei znasz?
31 sty 16:25
_emDżi_: znam ale jak tu zastosowac:(
31 sty 16:28
Eta:
podpowiadam

( x −x
1)(x−x
2)(x−x
3)(x −x
4)=0
to z tego wynika ,że x
1*x
2*x
3*x
4=64
po podstawieniu za x
2 , x
3 x
4 otrzymasz
64x
14= 64 => x
14= 1
x
1= 1 lub x
1 = −1
W(1)=0 => 1−5+a−40+64= a+30
a+30=0 => a = −30
x
1= 1 x
2= −2 x
3= 4 x
4= −8
( x −1)(x +2)(x −4)(x +8) = x
4 +5x
3 −30x
2 −40x +64
ale dla; x= −1 x
2= 2 x
3= −4 x
4= 8
( x+1)(x −2)(x +4)( x −8)= x
4 −5x
3 −30x
2 +40x +64 −−− odpada
zatem a = −30 i pierwiastkami są : x
1=1 x
2= −2 x
3= 4 x
4= −8
31 sty 17:31
_emDżi_: O dziękuję

! Twoje wytłumaczenia są zawsze takie pomocne

I od razu człowiek wszystko rozumie
31 sty 18:47