problemy
5-latek: Dwa problemy z granic ciagow .
Nr 1
jak wyciagnac najwieksza potege z licznika przed pierwiastek ?
Nr 2
oblicz granice
a
n=
n√n(−1)n}
19 lis 10:59
5-latek: w tym drugim przykladzie jest (−1)n pod pierwiastkiem
19 lis 11:05
iteRacj@:
jak wyciagnac najwieksza potege z licznika przed pierwiastek ?
| 3√n2+2n | | 3√n2*3√1+2/n | | 3√n2*3√1+2/n | |
| = = |
| = |
| = |
| n+1 | | n+1 | | n(1+1/n) | |
mam nadzieję, że to się do czegoś przyda, bo piszę się to strasznie
19 lis 11:15
5-latek: Przyda sie przyda

czyli tak wyciagam najwieksza potege pod pierwiastkiem
3√n2(1+2/n) =
3√n2*
3√1+2/n = n
2/3*1
W liczniku bede mial 1
w mianowniku n
1/3 po skroceniu i granica tego ciagu =0
19 lis 11:24
5-latek: Jeszce jedno
zastanawiam sie jak autor zrobil to tak
3√n2+2n= n(3√1/n+2/n2 ) ?
19 lis 11:26
iteRacj@: pod pierwiastkiem przed nawias wyłączył n3
19 lis 11:29
5-latek: No tak ale n√an=a
a tutaj jak ?
19 lis 11:31
5-latek: | | 1 | |
Dobra . jesli teraz n wsadzi pod pierwiastek i pomnozymy przez |
| to bedzie pod |
| | n | |
pierwiaskiem n
2 .
Drugi przyklad jest wskazowka zeby liczyc z tw o 3 ciagach
19 lis 11:34
Omikron: W tym drugim jest (−1)n? Jeżeli tak to sprawdź dwa podciągi; a2n i a2n+1
Możesz ograniczyć ciąg w przykładzie tymi dwoma
19 lis 12:06
5-latek: czesc

Zrobie tak jak piszsesz
19 lis 12:29