logika
początkujący: Jaka ma być odpowiedz ? (i jak to zrozumieć ?)
Niech X i Y będą dowolnymi podzbiorami ustalonej przestrzeni U takimi, że X∩Y0 = X. Wówczas
zbiór X ∩Y jest równy
(a) ∅,
(b) X,
(c) Y ,
(d) U.
18 lis 23:48
Janek191:
Czy dobrze jest przepisana treść zadania ?
18 lis 23:53
początkujący: ma być X∩Y'=X
18 lis 23:57
Janek191:
Odp. a)
19 lis 00:08
iteRacj@:

"jak to zrozumieć ?"
obszar zakreskowny to Y' − dopełnienie zbioru Y
zbiory Y i Y' są rozłączne (z def.), Y∩Y'=∅
skoro do części wspólnej zbioru X i dopełnienia zbioru Y (X∩Y') należy cały zbiór X
(czyli należą wszystkie elementy zbioru X),
to nie ma już elementu zbioru X,
który mógłby należeć do części wspólnej zbioru X i zbioru Y (X∩Y),
więc ta część wspólna jest zbiorem pustym
19 lis 07:40