Wyznacz pierwiastki
Majeranek: Wyznacz pierwiastki liczby zepsolonej
(z2−4i)(z4+3z2−4)=0
18 lis 23:29
Janek191:
z
2 − 4 i = 0 lub z
4 + 3 z
2 − 4 =0
z
2 = 4 i
z
2 =2 *2 i
z
2 = [
√2*(1 + i)]
2
z = −
√2*(1 + i) lub z =
√2*(1 + i)
z
4 +3 z
2 − 4 = 0
Δ = 9 − 4*1*(−4) = 25
√Δ = 5
| | − 3 − 5 | | − 3 + 5 | |
z2 = |
| = − 4 lub z2 = |
| = 1 |
| | 2 | | 2 | |
z
2 = 4 i
2 lub z = −1 lub z = 1
z = −2 i lub z = 2 i lub z = − 1 lub z = 1
Odp.
z = − 1 lub z = 1 lub z = −2 i lub z =2 i lub z = −
√2*(1 + i)
lub z =
√2*(1 + i)
19 lis 00:05
Majeranek: a dlaczego nie może być tak:
z2−4i=0
z2=4i
z= 2√i
z= −2√i
19 lis 00:28
Janek191:
A ile jest √ i ?
19 lis 00:29
19 lis 00:32
Majeranek: √1/2 + √1/2i ?
19 lis 00:37
Majeranek: aaa, rozumiem
19 lis 00:41
5-latek: | | 1 | | 1 | | √2 | |
Pierwiastki kwadratowe z liczby i sa rowne ±(√ |
| +i√ |
| )= ± |
| (1+i) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
19 lis 01:00
patrycja:
19 lis 01:18
Janek191:
19 lis 17:21