macierze
Mike: Dana jest macierz A ∈ Rnxn Wiedząc, że A4 − 2A2 = 0, oblicz det A. Proszę o wytłumaczenie,
z góry dziękuję.
18 lis 22:44
Adamm: A4=2A2
|A4|=|2A2|
|A|4=2n|A|2
|A|=0 lub |A|2=2n
|A|=0 lub |A|=2n/2 lub |A|=−2n/2
18 lis 22:48
Mike: Przepraszam, nie rozumiem
18 lis 23:11
Adamm: której części
19 lis 00:16
Adamm: 1 → 2
wyznacznik A4 i 2A2 to to samo, no bo w końcu, A4=2A2
2 → 3
det(AB)=det(A)det(B) o ile A, B są kwadratowe
w szczególności
|A4|=|A|4
oraz det(a*A)=andet(A) o ile n to stopień A
w szczególności
|2A2|=2n|A2|=2n|A|2
3 → 4
|A|=0 (oczywiste) lub (i tutaj możemy już założyć że |A|≠0, dlatego dzielimy przez |A|2)
|A|2=2n
4 → 5
|A|=0 przepisujemy, x2n=a2n to x=a lub x=−a (tak jest dla dowolnej parzystej potęgi)
19 lis 00:22