macierze
Mike: Dla danych macierzy A, B ∈ RnXn
a) znajdź warunek równoważny temu, by (A + B)(A − B) = A2 − B2
b) oblicz (A + B)3
18 lis 22:19
Adamm: a) BA=AB
b) A3+ABA+BA2+B2A+A2B+AB2+BAB+B3
18 lis 22:22
Adamm: prosz
18 lis 22:22
Mike: Dziękuję bardzo

A mógłbyś wytłumaczyć podpunkt b)?
18 lis 22:33
Adamm: to proste
(A+B)2=(A+B)(A+B)=(A+B)A+(A+B)B=A2+AB+BA+B2
(A2+AB+BA+B2)(A+B)=(A2+AB+BA+B2)A+(A2+AB+BA+B2)B=...
18 lis 22:47
Adamm: (A+B)4
to pewnie będzie suma składników postaci
X1X2X3X4
gdzie X1, X2, X3, X4 przyjmują za wartości A lub B, i każda permutacja występuje tylko raz
18 lis 22:50
Mike: No dobra teraz czaje, dziękuję za szczegółowe wyjaśnienie, jesteś bardzo pomocny Adamm
18 lis 23:02