asd
Dickens: | | 2x−3 | |
wykaż z definicji ze funkcja f(x) = |
| jest roznowartosciowa |
| | x+1 | |
umiem z dowodem nie wprost a jak z definicji to zrobic?
18 lis 21:38
jc: Pokazujesz, że jeśli f(a)=f(b), to a=b.
18 lis 21:42
5-latek: Ja bym zrobil to tak
dla x≠−1 i x
1= x
2 to x
1−x
2=0 to
f(x
1)= f(x
2) to f(x
1)−f(x
2)=0
| | 2x−3 | | 5 | |
f(x)= |
| = 2− |
| =0 |
| | x+1 | | x+1 | |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
2− |
| −(2− |
| )= − |
| + |
| = |
| − |
| = |
| | x1+1 | | x2+1 | | x1+1 | | x2+1 | | x2+1 | | x1+1 | |
| | 5(x1+1)−5(x2+1) | |
= |
| =0 |
| | x2+1)(x1+1) | |
5x
1+5−5x
2−5=0
5(x
1−x
2)=0
z zalozenia x
1−x
2=0 to 5(x
1−x
2)=0 funkcja jest roznowartosciowa dla x≠−1
18 lis 22:10
Dickens: dzieki 5−latku
18 lis 22:48