rozne zadania z ciagow, rownan funkcji..
elos: Pomoze ktos rozwiazac ponizsze zadanka?wiekszosc znich rozwiązywałam ale nie wychodza mi
| | 3 | |
1.wartosc liczbowa wyrazenia |
| dla x=√2 ile jest równa? |
| | 2−x | |
| | 3 | | 2+√2 | | 6√2 | | 6√2 | |
Ja zaczelam to robic tak |
| . |
| = |
| = |
| =3√2 |
| | 2−√2 | | 2−√2 | | 4−2 | | 2 | |
| | 6+3√2 | |
i cos tu musi byc zle bo wynik powinien wyjsc |
| wie ktos gdzie jest błąd  |
| | 2 | |
2.Liczba rozwiazan równania 2x(x
2 −1)(x
2+4)=0 jest rowna?
3.dana jest funkcja y=f(x).Wykresem funkcji y=f(x+1) jaki jest wykres?
4.drugi wyraz ciagu geometrycznego niemonotonicznego jest rowny 2 a czwarty wyraz tego ciagu
równy 8.Ile jest rowny trzeci wyraz tego ciagu

?
5.Rożnica ciagu arytmetycznego w ktorym wyraz a
5=12 oraz a
8=36 wynosi?
31 sty 16:06
jo:
| | 2+√2 | | 3(2+√2) | | 6+3√2 | |
1. Mnożysz przez |
| i wychodzi |
| = |
| |
| | 2+√2 | | 4−2 | | 2 | |
31 sty 16:10
marchewkaa: ahaa okej dziekuje bardzo

a reszta zadan ktos potrafi...
31 sty 16:22
elos: 
? to ja dziekuje!
31 sty 16:41
elos: pomozcie!
31 sty 17:14
stanislaw:
5.
a5 = a1 + 4r
a8 = a1 + 7r
a1 + 4r = 12 ⇒ a1 = 12 − 4r
a1 + 7r = 36
a1 = 12 − 4r
12 − 4r +7r = 36
3r = 36 − 12
3r = 24/3
r = 8
31 sty 17:24
elos: dzieki stanislaw a zadanie 4 tez bys potrafil rozwiazac?
31 sty 17:31
stanislaw:
4.
a2 = 2
a4 = 8
a1 * q = 2 / q
a1 *q3 = 8
a1 = 2q
2q *q3 = 8
a1 = 2q
2q2 = 8/2
a1 = 2q
q2 = 4 ⇒ q = 2 v q= −2
a11 = 22
a11 = 1 v a12 = −1
a3 = a1 * q2
a3 = 1*22
a3 = 4 v a3 = −4
31 sty 18:18
elos: Dziękuje bardzo
31 sty 18:33