Wyznacz zbiór wszystkich argumentów x ε R dla których funkcja kwadratowa y=f(x)
mike99: Wyznacz zbiór wszystkich argumentów x ε R dla których funkcja kwadratowa y=f(x) przyjmuje
wartości dodatnie
f(x)= −(x−5+√5)2 + 4
18 lis 21:03
kochanus_niepospolitus:
Obserwacje:
1) f(x) jest funkcją kwadratową
2) współczynnik przy najwyżej potędze jest <0 (patrz minus przed nawiasem 2), więc ramiona
skierowane do dołu
3) wyraz wolny =4 > 0 więc funkcja ta posiada dwa miejsca zerowe
4) wyznaczamy miejsca zerowe (liczymy Δ .. itd.) i przedział pomiędzy tymi miejscami zerowymi
jest naszą odpowiedzią.
18 lis 21:07
'Leszek: f(x) >0 ⇔4 −(x−5 + √5 )2 >0 ⇔ [ 2 −( x−5+√5)] * [ 2+(x−5 +√5)] >0
Dokoncz !
18 lis 21:08
Eta:
[x−5+√5)]2−22<0
[x−5+√5+2]*[x−5+√5−2]<0
[x−(3−√5)]*[x−(7−√5)]<0
x∊(3−√5, 7−√5)
============
18 lis 21:16
mike99: Dziękuję <3
18 lis 21:18