Równanie stycznej do elisy
zerra: Mam znaleźć równanie stycznej do elipsy i równoległej do prostej x+2y=0
Mam równanie elipsy 9x
2+12y
2=108
3x
2+4y
2=36
Jak ma być równoległa to ma postać x+2y+c=0
| | xa1 | | xa2 | |
Znalazłem wzór dla elipsy w pkt(a1,a2) |
| + |
| = 1 |
| | a2 | | b2 | |
I tutaj stanąłem, nie wiem jak go zastosować
18 lis 20:27
'Leszek:
Jezeli osie ukladu wspolrzednych sa osiami symetrii elipsy to jej rownanie jest:
18 lis 20:35
'Leszek: Podstaw : y= ( − 1/2) x + d do rownania elipsy , otrzymasz rownanie kwadratowe dla
ktorego Δ = 0 i oblicz d.
3x2 + 4*( −0,5x +d)2 = 36
18 lis 20:44
jc: Dobierz tak c, aby układ równań
9x2+12y2=108, x+2y=c miał dokładnie jedno rozwiązanie.
18 lis 20:44