Element neutralny
To: musze znalezc element neutralny:
a*b = eaeb
18 lis 20:19
Adamm: a*b=b*a oczywiście
a*e0=a
ea*ee0=ea
ee0=e0
e0=0
czyli element neutralny to 0
18 lis 20:24
To: Nie rozumiem 3 linii. wynika z niej ze ee0 = e0
18 lis 20:37
Adamm: nie potrafisz odróżnić górnego indeksu od dolnego?
powodzenia życzę
18 lis 20:48
To: Skoro
a*e0 = a
ea*ee0 = ea
to
a = ea
e0 = ee0
Nie ma to dla mnie sensu skad wiadomo ze e0 = ee0
18 lis 20:57
'Leszek: To jest dzialanie : a*b = eaeb ⇔ a*b = ea+b ⇒ ln (a*b) = a+b ⇔ ln a + ln b= a +b
x −element neutralny
ln a + ln x = a+ x ⇔ a+x = a ⇒ a = 0
18 lis 21:05
To: Dzieki!
18 lis 21:15
Adamm: eh
pomyliłem się
eaee0=a
jeśli np. a≤0 to co? mamy sprzeczność
nawet jeśli założymy że a>0 to mamy
e0=lna−a
lna−a nie jest stałe, czyli co? dla każdego a mamy inny element neutralny? no nie może tak być
nie istnieje
'Leszek
a*b to nie jest mnożenie, tylko działanie w tym przypadku
18 lis 21:18
'Leszek: Ok! Zgadza sie , czyli niepotrzebnie rozpisalem logarytmy na sume !
Powinno byc ln(a*b) = a+b i dalej ......
18 lis 21:22