wzór
Maciek: Jaki jest wzór na okrąg przechodzący przez 3 punkty?
18 lis 20:15
5-latek: ogolny wzor to
x2+Ax+y2+By+C=0
18 lis 20:16
Maciek: co to A, B, C?
18 lis 20:18
5-latek: Wspolczynniki
18 lis 20:20
5-latek: Mozesz go zapisac tez w postacui kanonicznej
(x−xs)2+(y−ys)2=0
xs ys to wspolrzedne srodka okregu
18 lis 20:21
Adamm: zacznijmy od tego
nie przez każde 3 punkty można poprowadzić okrąg
18 lis 20:25
Mila:
Maciek, ciągle szukasz konkretnego wzoru:
| sposób
Równanie okręgu:
(x−a)2+(y−b)2=rr
masz 3 niewiadome, podstawiasz wsp. punktów i rozwiązujesz układ równań.
II sposób
środek okręgu opisanego na Δ leży w punkcie przecięcia symetralnych boków Δ.
1) równania symetralnych dwóch boków
2) znajdujesz wsp. punktu przecięcia
3) obliczasz r
4) piszesz równanie okręgu
18 lis 20:26
5-latek: u mnie oczywiscie ma byc=r2 (20 : 21)
Nawet nie zuwazylem
18 lis 20:27
Mila:
U mnie też ma być r2.
18 lis 20:28
5-latek: Milu
Z tego co pisal Maciek to on chodzi do elitarnego liceum wiec skad takie pytanie u niego
No chyba ze to student a nie licealista . (nie wiem)
18 lis 20:31
5-latek: za pol godzinki napisze Ci
18 lis 20:42
5-latek: Postac kanoniczna
(x−p)2+(y−q)2= r2
x2+y2−2px−2qy+p2+q2−r2=0
−2p=a −2q=b p2+q2−r2=c
Rownanie w postaci ogolnej jest
x2+y2+ax+by+c=0
Niech to bedzie szukane rownanie okregu
Mamy 3 punkty
A=(x1,y1) B=(x2 y2) C=(x3,y3)
Wspolrzedne ppunktow musza spelniac to rownanie
z tego
{x12+y12+ax1+by1+c=0
{x22+y22+ax2+bY2+c=0
{x32+y32+ax3+by3+c=0
Dostales uklad rownan z 3 niewiadomymi a b i c
Napiszmy go w innej postaci
{x1a+y1b+c= −(x12+y12)
{x2a+y2b+c= −(x22+y22)
{x3a+y3b+c= −(x32+y32)
ma on dokladnie jedno rozwiazanie wtedy gy wyznacznik wspolczynnikow przy a b c jest rowny od
zera
|x1 y1 1 |
x2 y2 1|
|x3 y3 1| ≠0
S tad juz masz ze punty nie moga lezec na jednej prostej
Porowadzny okrag przez punkty A=(−2,1) B=(6,5) C= (8,1)
Niech szukanym rownaniem okregu bedzie
x2+y2+ax+by+c=0
{4−1−2a+b+c=0
{36+25+6a+5b+c=0
{64+1+8a+b+c=0
wiec masz
{−2a+b+c=0
{6a+5b+c= −61
{8a+b+c=−65
Rozwiaz juz sam sobie
Odp x2+y2−6x−2y−15=0 lub (x−3)2+(y−1)2=52
18 lis 21:28