Karnawał
nieuk:
Na balu karnawałowym bawi się 15 par. Do jednego z konkursów wylosowano 5 osób.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród nich jest co najmniej jedna para?
18 lis 19:29
kochanus_niepospolitus:
Najłatwiej będzie z przeciwnego:
Jakie jest prawdopodobieństwo, że nie wybrano żadnej pary
| | 30*28*26*24*22 | |
P(A') = |
| |
| | 30*29*28*27*26 | |
P(A) = 1 − P(A')
18 lis 19:40
nieuk: To na pewno jest dobrze? Kolega tak robił na korkach:
18 lis 19:53
nieuk: Dobra z tego co widzę wynik wychodzi taki sam?
18 lis 19:57
Mila:
II sposób
| | 3003*32 | | 1001*32 | | 176 | |
P(A')= |
| = |
| = |
| |
| | 142 506 | | 47 502 | | 261 | |
18 lis 20:20
Mila:
Sposób Artura daje ten sam wynik.
18 lis 20:28