Zmienne losowe
Miś: Cześć, mam takie zadanie, i nie wiem jak je ugrzyzć, szczególnie nurtuje mnie kwestia
obliczenia ilości wyników podzielnych przez 3. Bardzo proszę o pomoc.
Rzucono 4 razy kostką do gry. Zmienna losowa Y będzie liczbą otrzymanych wyników podzielnych
przez 3.
Wyznaczyć rozkład oraz dystrybuantę zmiennej Y oraz znależć wartośći parametrów E(Y), D2(Y),
D(Y)
18 lis 19:05
Miś: Dalej nie wiem jak to dobrze zrobić:( Czy ktoś chciałby pomóc?
18 lis 22:59
Mila:
|Ω|=6
4
{3,6}− liczby oczek podzielne przez 3
| | 44 | |
0− na żadnej kostce nie ma oczek podzielnych przez 3: p0= |
| |
| | 64 | |
| | | |
1 − na jednej kostce liczba oczek równa 3 lub 6 p1= |
| |
| | 64 | |
| | | |
2− na dwóch kostkach liczba oczek równa 3 lub 6 p2= |
| |
| | 64 | |
| | | |
3− na trzech kostkach liczba oczek równa 3 lub 6 p3= |
| |
| | 64 | |
| | 24 | |
4− na czterech kostkach liczba oczek równa 3 lub 6 p4= |
| |
| | 64 | |
18 lis 23:20