obliczenie drugiego kata
Jasio: Pocisk ma być wystrzelony z poziomu ziemi z prędkością początkową o wartości vo = 30m/s, tak
aby trafił w cel znajdujący się również na poziomie ziemi w odległości R = 20m od punktu
wystrzelenia pocisku. Wyznasz kąty, pod jakimi można wystrzelić pocisk, aby trafić w cel.
(Załóż że przyspieszenie ziemskie jest równe g = 10m/s2 )
Zadam to pytanie juz tutaj, bo reszta to jest czysto matematyczna wydaje sie.
Obliczylem ze wzoru na zasieg w rzucie ukośnym:
| | Zg | |
Tutaj mamy obliczyc alfe, czyli |
| =sin2alfa |
| | V02 | |
czyli sin2alfa = 2/9
I co dalej? katy maja być dwa: 6,29°, 83,7°
18 lis 18:57
Jasio: Nie wiem czemu, kreski ułamkowe sie nie pokazaly
18 lis 18:57
Jasio: Wiem, ze chodzi o okresowość, ale nie wiem konkretnie jak to obliczyc.Ktos pomoze?
19 lis 00:07
Jasio: Już niewazne, teraz wpadlemna to
19 lis 00:11