Dirichlet
Za mała szufladka: Kolejne z szufladkowej:
Udowodnij, że wśród dowolnych 12 liczb całkowitych istnieją dwie liczby a i b takie, że ich
różnica jest podzielna przez 11.
Moje rozumowanie:
Skoro liczb jest 12 a reszt z dzielenia przez 11 może być 11 to wśród tych 12 liczb są na pewno
takie dwie że dają tą samą resztę z dzielenia przez 11.
Poprawnie? I jeszcze mam pytanie czy zawsze zachodzi (a−b)%c = a%c − a%b
18 lis 18:54
Adamm: % <− mamy rozumieć jako działanie takie jak w C?
18 lis 18:56
Adamm: tak, poprawnie
dają taką samą resztę z dzielenia, więc ich różnica jest podzielna przez 11
18 lis 18:57
Za mała szufladka: % − modulo, mogłem faktycznie użyć mod
18 lis 19:06
Adamm: modulo jako relacja czy jako działanie
18 lis 19:07
Za mała szufladka: działanie
18 lis 19:07
Adamm: i co ma niby znaczyć
(a−b)%c = a%c − a%b
nie pomyliłeś się przypadkiem?
18 lis 19:08
Adamm: w sensie, literki ci się nie pomyliły?
18 lis 19:08
Za mała szufladka: tak no jest błąd teraz : (a−b)%c = a%c − b%c
18 lis 19:08
Adamm: np.
a=2, b=3, c=4
(2−3)%4=3
a%c=2
b%c=3
−1≠4
18 lis 19:10
Adamm: czyli problem jest taki
(a−b)%c może się różnić od a%c − b%c o wielokrotność 4
tam się pomyliłem, miało być −1≠3
18 lis 19:11
Adamm: o wielokrotność c
18 lis 19:12
Za mała szufladka: a gdy a≥b?
18 lis 19:13
Adamm: bez znaczenia
spróbuj
a=5, b=3, c=4
18 lis 19:15
Adamm: teraz przeczytałem że dla C/C++ to się odbywa trochę inaczej niż reszta z dzielenia dla
ujemnych
liczb, ale to chyba nie problem
18 lis 19:16
Za mała szufladka: ok dzięki za trafne przykłady
18 lis 19:16