Dowód
Sena: Udowodnij, że jeśli x+y=2 to x4+y4≥2
18 lis 18:52
Adamm:
4√(x4+y4)/2≥(x+2)/2
x4+y4≥(x+y)4/8
x4+y4≥2
18 lis 18:55
Sena: @Adamm jak nazywa się ta zależność?
18 lis 19:21
Adamm: nierówności między średnimi
18 lis 19:22
Adamm: dla danych dodatnich x1, x2, ..., xk
Sn=n√(x1n+x2n+...+xkn)/k dla n≠0
(szczególne przypadki, n=−1, 1, 2)
S0=n√x1*...*xk
dodatkowo można dodać
S∞=max(x1, x2, ..., xk)
S−∞=min(x1, ..., xk)
to mamy nierówności
dla k1<k2
Sk1≤Sk2
oczywiście tutaj musimy zadbać by x, y były dodatnie
ale jeśli np. x≤0 to 2≤y więc x4+y4≥16
18 lis 19:26
henry: Adamm, właściwie dlaczego trzeba zadbać żeby x,y były dodatnie?
jeśli dobrze rozumiem, to np. nierówność między średnią kwadratową, a arytmetyczną
działa dla dowolnych rzeczywistych x,y − więc skąd ta potrzeba zagwarantowania
ich dodatniości?
18 lis 19:52
Adamm: tutaj w tym konkretnym przypadku masz rację
ale mówiłem w ogólności przy 19:26
18 lis 19:56
jc:
x2+y2 = [(x+y)2+(x−y)2] ≥ (x+y)2/2
x4 + y4 = [(x2+y2)2 + (x2−y2)2]/2 ≥ (x2+y2)2 /2 ≥ (x+y)4/8 = 2
18 lis 20:04
henry: ok, dzięki za odpowiedź Adamm
18 lis 20:17