Dowód
Roxi: Udowodnij, że liczba 59−1 jest podzielna przez 4
18 lis 18:11
arizona: 5
9 − 1 = 1953124
18 lis 18:12
Roxi: Z pewnością z wynik z kalkulatora nie przejdzie
18 lis 18:15
g: Udowodnij indukcyjnie że 5n−1 jest podzielne przez 4.
18 lis 18:36
Adamm: 59−1=(5−1)(58+57+...+1)
18 lis 18:36
Roxi: Dzięki
18 lis 18:40
Adamm: 59−1=(53−1)(56+53+1)=(5−1)(52+5+1)(56+53+1)
tak też można było, bo jeśli to zadanie licealne, to pewnie nie ma wzoru
an−bn=(a−b)(an−1+an−2b+...+bn−1)
(który tak poza tym możemy dostać z ciągu geometrycznego)
ale na pewno jest jego szczególny przypadek dla n=3
18 lis 18:43
Patryyk: Indukcyjnie
Niech T(n)=[5n−1]
I krok indukcyjny:
dla n0=1 mamy w(T(n0))=w(51−1).Ponieważ 51−1=4 a 4=4*1, to T(n0) jest zdaniem prawdziwym.
II krok indukcyjny:
założenie: ∃(k∊C) 5n−1=4*k
Teza: ∃(l∊C) 5n+1−1=4*l
Dowód: Zauwazmy , ze z założenia indukcyjnego mamy 5n=4k+1. Wobec tego
5n+1−1=5*(4k+1)−1=20k+5−1=20k+4=4*(5k+1)
To konczy dowód , bo l=4*(5k+1) ∊ C dla dowolnego n ∊ N.
18 lis 18:50