Rozwiąż równanie - "x" w potędze.
HardkorowyKoksu: Rozwiąż równanie.
2x+2=32x+1
Próbowałem zapisywać za pomocą logarytmów, przenosić na jedną stronę, ale nic to nie dało.
Potrzebuję jakiejś wskazówki.
Dziękuję.
18 lis 18:00
Pytający:
2
x+2=3
2x+1
4*2
x=3*9
x
x=log
2/9(3/4)
18 lis 18:18
HardkorowyKoksu: Dziękuję, już teraz rozumiem o co chodzi. Mam nadzieję, że dalej już poradzę sobie sam
18 lis 18:32
5-latek: I nie patrz na niego
Popatrz np na Doriana Yatesa
18 lis 18:34
HardkorowyKoksu: Dobra, jednak nie jest tak prosto

,
2
x−2
−x>5
teraz mam z tym problem
18 lis 19:26
5-latek: 2
x=t i t>0
dzialaj dalej sam
18 lis 19:34
HardkorowyKoksu: | | 5+√29 | |
wyszło mi, że t= |
| , |
| | 2 | |
tylko co teraz dalej?
18 lis 19:41
5-latek: | | 5+√29 | |
no to dla x>log2 |
| nierownosc wyjsciowa jest prawdziwa |
| | 2 | |
18 lis 20:05