wielomiany
arizona: Wykaż, że liczba −2 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x) =x5 +2x4 −16x−32. Podaj
pozostale pierwiastki tego wielomianu
18 lis 17:18
5-latek: W(−2)=0
W'(−2)=0
jesli tak jest to x=−2 jest pierwiastkiem dwukrotnym
(x5+2x4−16x−32) / (x+2)2 = x3−2x2+4x−8
x3−2x2+4x−8=0
x2(x−2)+4(x−2)=0
(x−2)(x2+4)=0
x=2 x= √4i= 2i lub x=−√4i = −2i
18 lis 18:07
arizona: a co to jest to i
18 lis 18:10
arizona: a ze schematu hornera da sie to zrobic?
18 lis 18:10
arizona: nie wiem właśnie
18 lis 18:11
arizona: ktoś ma taki sam nick
18 lis 18:11
arizona: zmien nick

!
18 lis 18:13
to niezly nick: kurcze to niezle nicki
18 lis 18:13
to niezly nick: speluno
18 lis 18:14
5-latek: To sobie zmien nick i zarezerwuj
Ja nie lubie Hornera i dziele pisemnie
( x5+2x4−16x−32) /(x2+4x+4) bo (x+2)2=.......
18 lis 18:14
5-latek: no wlasnie
18 lis 18:17