Wyznacz te wartości parametru p
kostka: Prosiłabym o pomoc w zadaniu: Wyznacz te wartości parametru p , dla których nierówność (p − 2)x
2 + (p − 2)x+ p − 1 < 0 nie ma rozwiązań.
Dla p=2 wychodzi 1<0, więc nie może być to f liniowa.
Żeby nie było rozwiązań to Δ<0
Δ=−3p
2+8p−4<0 Δ=16 x1=2 x2=2/3
Czy dobrze do tego momentu to rozwiązałam? Znalazłam odpowiedź do tego zadania
https://www.zadania.info/d39/888218,
jednak nie
rozumiem dlaczego delta musi być ≤0? Czy przy Δ=0 nie ma jednego rozwiązania? A tu ma być zero
Nie rozumiem też dlaczego parabola będąca jej wykresem ma mieć ramiona skierowane do góry,
przecież gdyby ramiona były
skierowane do dołu i wierzchołek znajdowałby się poniżej osi ox to też nie byłby rozwiązań.
Mogłabym prosić o wytłumaczenie niejasnych dla mnie części zadania? Byłabym bardzo wdzięczna
18 lis 17:05
Jerzy:
Dla p = 2 mamy 1 < 0 (sprzeczność)
Dwa warunki:
1) p − 2 > 0
2) Δ ≤ 0
18 lis 17:09
Jerzy:

Np ta funkcja: f(x) = (x − 2)
2 spełnia warunki zadania ( przyjmuje tylko wartości nieujemne )
18 lis 17:10
kostka: A czy w podanym przez Pana wykresie punkt (2,0) nie liczy się jako rozwiązanie? W treści
zadania jest napisane, że funkcja ma nie mieć rozwiązań i tego nie rozumiem
18 lis 17:13
Jerzy:
Z treści zadania wynika,że ta funkcja musi przyjmować tylko wartości niejemne,
czyli dodatnie lub 0 ( w tym przykładzie dla x = 2)
18 lis 17:17
Jerzy:
Czy nierówność: x2 − 4 < 0 ma rozwiązania ?
18 lis 17:19
Jerzy:

Tak, ma w przedziale (−2;2). Teraz popatrz na poprzedni rysunek.Tam trójmian nigdy nie jest
ujemny.
18 lis 17:21
kostka: Dziękuję za pomoc!
18 lis 17:29