Dowód
Maciek: Wykaż, że istnieje jedna liczba naturalna spełniająca równanie x4+x3+x2=3
18 lis 15:56
Jerzy:
1 + 1 + 1 = 3
18 lis 15:58
Maciek: Wiem, że to będzie 1, ale czy można to w jakiś bardziej matematyczny sposób zapisać?
18 lis 16:03
Adamm: czy "jedna" znaczy "jedyna"?
18 lis 16:04
Janek191:
x
2*(x
2+ x + 1) = 3
x
2 = 1 i x
2 + x + 1 = 3
x = 1 i x
2 + x − 2 = 0
x = 1 i Δ = 1 − 4*1*(−2) = 9
√Δ = 3
| | − 1 − 3 | | − 1 + 3 | |
x = |
| = − 2 lub x = |
| = 1 |
| | 2 | | 2 | |
x = 1 jest jedyną liczbą naturalną spełniającą to równanie.
18 lis 16:07
Mariusz:
x4+x3+x2−3=0
Dzielniki wyrazu wolnego to ±1 ,±3
Tylko 1 oraz 3 są naturalne
W(3)=81+27+9−3=114 ≠0
Jeśli chcesz zobaczyć jak wyglądają pozostałe pierwiastki to
można się bawić w rozkład na iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych
albo w dzielenie przez dwumian , tak czy inaczej trzeba będzie wtedy rozwiązać
równanie trzeciego stopnia
18 lis 16:48