Funkcja kwadratowa z parametrem
Marek: Wyznacz wszystkie całkowite wartości parametru k, dla których funkcja:
f(x) = (k−2)x
2 − (k+1)x − k
ma dwa miejsca zerowe i ich iloczyn jest liczbą całkowitą
1) Δ > 0
2) x
1 * x
2 ∊ C
1) (k+1)
2+4k(k−2) > 0
k
2+2k+1+4k
2−8k > 0
5k
2−6k+1 > 0
k ∊ (−
∞, 0,2) ∪ (1, +
∞)
jak to rozwiązać?
18 lis 15:13
Jerzy:
Po pierwsze mało założeń.
18 lis 15:16
Janek191:
k − 2 ≠ 0
2) źle
18 lis 16:17
Eta:
1/ k≠2 −−−− bo mają być dwa miejsca zerowe
2/ Δ>0 −−− bo dwa różne miejsca zerowe
ad2/ Δ>0 ⇔ k∊(−
∞,1/5) U (1,
∞)
| | −k | | −(k−2)−2 | | 2 | |
ad3/ |
| ∊C ⇒ |
| = −1− |
| ∊C |
| | k−2 | | k−2 | | k−2 | |
wtedy gdy mianownik jest równy dzielnikom całkowitym licznika czyli : {−1,1,−2,2}
i mamy: k−2=−1 v k−2=1 v k−2=−2 v k−2=2 i k∊(−
∞,1/5)U(1,
∞) \{2}
to k=1 −− odrzucamy v k=3 v k=0 v k=4
======================
18 lis 16:38