rozkład wielomianu na czynniki
dobry nick: Rozłóż wielomian w na czynniki.
a) w(x) = (20x
3 − 28x
2 + 8x) (x
4 + 6x
3 + 2x
2 +12x)
Ktoś zrobi i wytłumaczy krok po kroku jak to rozwiązać? Z góry dzięki
18 lis 14:28
Dzik: 1. (20x
3−28x
2+8x)(x
4+6x
3+2x
2+12x)=
2. 4x (5x
2−7x+2) (x
2(x
2+6x)+2(x
2+6x))=
3. 20x(x−2)(x−
45) (x
2+6x) (x
2+2)=
4. 20x(x−2)(x−
45) x(x+6) (x
2+2)=
5. (x−
45) (x−2) (x+6) 20x
2 (x
2+2)
1. Wyciągasz z pierwszego nawiasu x i najwiekszy wspolny dzielnik zeby bylo wygodniej liczyc.
Drugi nawias przeksztalcasz tak, zeby miec dwie takie same czesci (x
2+6x)
2. W pierwszym nawiasie liczysz miejsca zerowe, w drugim wyciagasz wspolna czesc przed nawias
3. W (x
2+6x) został "wolny"x wiec go wycagamy
4. Porządkujemy wszystko żeby ładnie wyglądało
18 lis 14:42
dobry nick: Dziena Dziku xD
18 lis 14:47
Wiki: Benenwnwnebbep
1 sie 02:16
я :
31 paź 07:49