Zbiory
help: Mam problem z jednym zadaniem, może ktoś coś wie?
Należy wyznaczyć A suma z B, AnB, B\A, A\B
A={x należy do R: nie prawda, że (x>0 to x2<9)}
B={x należy do R: x nie jest równe 5 wtedy i tylkko wtedy gdy −x2<−4}
18 lis 14:20
Pytający:
A={x∊ℛ: ∼(x>0 ⇒ x
2<9)}={x∊ℛ: x>0 ∧ ∼(x
2<9)}={x∊ℛ: x>0 ∧ x
2≥9}={x∊ℛ: x≥3}
B={x∊ℛ: x≠5 ⇔ −x
2<−4}={x∊ℛ: (x≠5 ∧ −x
2<−4)∨(∼(x≠5) ∧ ∼(−x
2<−4))}=
={x∊ℛ: (x≠5 ∧ x
2>4)∨(x=5 ∧ −x
2≥−4)}={x∊ℛ: x∊(−
∞,−2)∪(2,
∞)\{5} ∨ x∊∅}=
={x∊ℛ: x∊(−
∞,−2)∪(2,5)∪(5,
∞)}
Może teraz łatwiej.
18 lis 14:46
help: Dziękuję bardzo <3
18 lis 15:53