równania różniczkowe
prosty: jak rozwiązać takie równanie:
18 lis 14:13
Adamm: równanie char.
x2=−k
x=±ik
y=c1cos(kx)+c2sin(kx)
18 lis 14:19
'Leszek: Jest to rownanie rozniczkowe liniowe o stalych wspolczynnikach i jednorodne
Jego rozwiazaniem jest funkcja :
y = A* sin(kx) +C
18 lis 14:23
Adamm: 'Leszek
y=A*sin(kx+C) ?
wtedy jest ok
18 lis 14:25
'Leszek: Rownanie charakterystyczne powinno byc : r2 +k = 0 , x − zmienna niezalezna !
18 lis 14:27
Adamm: tak, błąd jest w oznaczeniach
masz rację 'Leszek
18 lis 14:28
'Leszek: @Adamm , zgadzam sie ,zle zamknalem nawias , Sorry !
18 lis 14:29
jc: Rozpatrzyłbym trzy przypadki: k=0, k<0, k>0.
18 lis 14:53
Adamm: tak, ale skoro autor podał −k, to prawdopodobnie k>0
18 lis 15:35