Dowód
Ayla: Wykaż, że jeśli x+y = 2, x,y ∊R to x2 + y2 ≥ 2
18 lis 13:55
Jerzy:
x2 + y2 = ( x + y )2 − 2xy = 4 − 2x(2 − y ) = 4 + 4x2 ≥ 2
18 lis 14:00
Adamm: x=rcosθ, y=rsinθ
r(cosθ+sinθ)=2
(cosθ+sinθ≠0 z założenia)
rsin(x+π/4)=√2≤r
stąd
2≤r2
2≤x2+y2
18 lis 14:23
jc:
x2+y2 = [(x+y)2+(x−y)2]/2 ≥ (x+y)2 /2 = 2
18 lis 14:34
Jerzy:
Poprawka: x2 + y2 = (x + y)2 − 2(xy) = 4 − 2x(2 − x) = 4 − 4x +2x2
Dalej: 4 − 4x + 2x2 ≥ 2 ⇔ 2x2 −4x + 2 ≥ 0 ⇔ 2(x −1)2 ≥ 0
18 lis 14:49
Maciek: Z Cauchy'ego−Schwarza (x
2+y
2)(1+1)≥(x+y)
2
18 lis 15:30
'Leszek: @Maciek , w szkole sredniej tego twierdzenia nie ma , @Jerzy podal lepszy sposob!
18 lis 15:37
Maciek: To skąd ja takie twierdzenie znam? Moja szkoła jest jakaś dziwna
18 lis 15:39
'Leszek: Nie dziwna , tylko bardzo dobra , niestety wiele szkol nie jest na takim poziomie !
Gratuluje szkoly ! !
18 lis 15:44
Adamm: może gdzieś w książce przeczytałeś
18 lis 15:44
Kacper:
Jak są koła matematyczne, to to twierdzenie się podaje
18 lis 15:48
Adamm: jeszcze jakby dowód znał

można podać bardzo elementarny
18 lis 15:52
Ayla: Dziękuję wszystkim za zaangażowanie

W mojej szkole nikt mi nie mówił o tym twierdzeniu..
18 lis 16:01