matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Uprość wyrażenie
Arwa:
x
−
1 − a
−
1
1
a+b
Uprość wyrażenie
jeśli x=
− (
)
−
1
a
−
1 −b(ax)
−
1
(a+b)
−
1
a
2
+ b
2
18 lis 13:28
Arwa:
* −1 jest potęgą
18 lis 13:28
Jerzy:
a
2
+ b
2
(a + b)
2
− (a
2
+b
2
)
Wskazówka: x = a + b −
=
a + b
a + b
18 lis 13:32
Arwa:
a
Wyszło mi, że wyrażenie wynosi
ale nie wiem czy to jest dobrze, bo nie mam odpowiedzi
b
do tego zadania
Czy mógłbyś Jerzy powiedzieć mi czy jest to dobry wynik?
18 lis 13:34