rownanie
saop: Wykaż, że dla dowolnej wartości parametru m równanie: −x2+(2m2+3)x−m4−1=0 0 ma
dwa różne pierwiastki dodatnie.
18 lis 12:54
Jerzy:
Pokaż,że:
1) Δ >0
2) x1 + x2 > 0
3) x1 * x 2 > 0
18 lis 13:00
saop: 1)Δ= 12m2+5>0
2) (m+1)4>0
3) 2(m2+3/2)<0 sprzeczne
18 lis 13:15
Jerzy:
| | −m4 − 1 | |
3) x1*x2 = |
| = m4 + 1 > 0 |
| | −1 | |
18 lis 13:18
saop: to koniec zadania z warunkami ?
18 lis 13:19
Jerzy:
Tak, udowodniliśmy tezę zdania.
18 lis 13:20
saop: dzięki
18 lis 13:21
Jerzy:
Drugi warunek nie tak !
18 lis 13:22
saop: O wielomianie W(x)=2x3+ax2+bx+c wiadomo, że liczba 1 jest jego pierwiastkiem dwukrotnym
oraz że W x() jest podzielny przez dwumian x+2. Oblicz współczynniki a, b, c. Dla obliczonych
wartości a, b, c rozwiąż nierówność W(x+1)<0
18 lis 13:32
saop: pierwszy warunek mam taki jak drugi a drugi jak pierwsaz
18 lis 13:34
Jerzy:
W(x) = a(x − 1)2*(x + 2)
18 lis 13:35
saop: a=−2 i a=1
18 lis 14:04
Jerzy:
A jakim to sposobem masz dwie wartości ?
18 lis 14:07
saop: w(−2) i w(1)
18 lis 14:12
Jerzy:
13:35 wymnóż i potem porównaj współczynniki z podanym w zadaniu wielomianem.
18 lis 14:15
saop: wyszło mi w(x+1)=x3+4x2+7/2x+2<0
18 lis 14:33
saop: nie mogę tego rozłożyć na czynniki pierwsze
18 lis 14:33
saop:
18 lis 14:50
paos:
18 lis 15:54
Jerzy:
Nie tak.
W(x) = 2(x − 1)2(x + 2) , teraz to powymnażaj i porównaj współczynniki.
18 lis 15:57