Dziedzina i zbiór wartości funkcji.
zagubiony: Dana jest funkcja f(x,y)=(x2−1,2lny). Podać jej dziedzinę i zbiór wartości.
18 lis 11:35
zagubiony: Nikt, nic?
18 lis 12:36
Pytający:
D={(x,y)∊ℛ2: x∊ℛ ∧ y>0}
ZW={(x,y)∊ℛ2: x≥−1 ∧ y∊ℛ}
18 lis 12:43
zagubiony: A mógłbym prosić o wyjaśnienie dlaczego w ZW y∊R?
18 lis 13:11
Jerzy:
Bo lny przyjmuje wszystkie wartości w R.
18 lis 13:12
Pytający:
A jaki jest zbiór wartości logarytmu naturalnego? Pomnożenie przez 2 niczego tu nie zmienia.
Ponadto (x,y) to tylko zapis, jeśli Ci się myli z argumentami funkcji można by (równie dobrze)
zapisać:
ZW={(a,b)∊ℛ2: a≥−1 ∧ b∊ℛ}
18 lis 13:15
zagubiony: Rozumiem, bardzo dziękuję za pełen profesjonalizm i odpowiedź. Życzę miłego dnia!
18 lis 13:18