Funkcja kwadratowa
mat: Cześć! Macie pomysł na to zadanie?
Funkcja kwadratowa f określona jest wzorem w postaci f(x) = ax2 + bx + c. Oblicz wartości
współczynników a, b i c wiedząc, że:
a) f(x+1) − f(x) − 8x = 3.
b) do wykresu funkcji f należą punkty A, B, C gdzie A = (1,0), B = (−2, −3) i C = (−3,4).
Odpowiedzi to:
a) a = 4, b = −1 i c ∊ R
b) a = 2, b = 3 i c = −5.
18 lis 11:27
mat: b) to domyślam się iż jest to układ równań z trzema niewiadomymi, da się zrobić... ale a?
18 lis 11:37
5-latek: {a+b+c=0
{4a−2b+c=−3
{9a−3b+c= 4
18 lis 11:47
mat: A podpunkt a) jak zrobić?
18 lis 11:50
mat: Jakieś pomysły?
18 lis 12:08
Ajtek:
Co do podpunktu a pomysłu brak. Coś nie tak jest, wg mnie, z treścią.
Cześć
5−latek 
.
18 lis 12:35
Pytający:
f(x+1) − f(x) − 8x = 3
a(x+1)2+b(x+1)+c−(ax2+bx+c)−8x=3
ax2+2ax+a+bx+b+c−ax2−bx−c−8x=3 ⇒ c∊ℛ
2ax+a+b−8x=3
dla x=0:
a+b=3 ⇒ b=3−a
2ax+a+(3−a)−8x=3
2ax=8x
a=4
b=−1
18 lis 12:36
mat: Dziekuje slicznie!
18 lis 12:42
Ajtek:
Rozwiązanie faktycznie fajne, tylko jest ono prawdziwe dla x=0.
Mając 2ax=8x dopuszczamy dzielenie przez 0.
Jeżeli się mylę, proszę mnie naprowadzić na poprawną drogę myślenia.
18 lis 12:46
mat: No chyba jednak masz rację Ajtek... Współczynnik c jest wyznaczony prawidłowo; do a i b też mam
wątpliwości. Hm, nie mam pojęcia co dalej zrobić żeby wpaść na a i b
18 lis 13:05
Pytający:
Równanie 2ax+a+b−8x=3 zachodzi dla x∊ℛ (tak zakładamy), czyli w szczególności dla x=0. Stąd
b=3−a i równanie przybiera postać 2ax=8x. Ja tu nie widzę żadnego dzielenia przez zero,
jedynie mnożenie przez x, dlatego wystarczy porównać współczynniki przy owym iksie (2a=8),
coby ta równość zachodziła nie tylko dla x=0.
18 lis 13:07
Pytający:
A to już totalnie powinno rozwiać wątpliwości:
2ax=8x
(2a−8)x=0
a=4
18 lis 13:09
Ajtek:
To drugie rozwiązanie nie budzi żadnych wątpliwości

. Dzięki.
18 lis 13:15