matematykaszkolna.pl
asd zef: Mam szereg:
 π 
∑n2sin(

) i mam zbadac czy jest zbiezny czy nie.
 2n 
Korzystam z kryterium d'alamberta i mam

π 
(n+1)2sin(

)
 2n*2 

limn−>[

]

π 
n2sin(

)
 2n 

I niestety nie wiem co z tym dalej zrobic
18 lis 10:08
karty do gry :
 n2 
∑n2sin(π/2n) ≤π∑

2n 
A ponieważ majoranta jest szeregiem zbieżnym(kryt Cauchego) to i twój szereg jest zbieżny
18 lis 10:10
zef: Nie za bardzo rozumiem, w zadaniu miałem skorzystać wyłącznie z kryterium d'alamberta (tak było w treści).
18 lis 10:20
karty do gry : W takim razie dla mianownika zastosuj wzór sin2x = 2sinxcosx .
18 lis 10:25
Mariusz:

π 
(n+1)2sin(

)
 2n+1 

limn→

π π 
n2*2sin(

)cos(

)
 2n+1 2n+1 

(n+1)2 
limn→

π 
2n2cos(

)
 2n+1 

(n+1)21 
limn→

2n2
 π 
cos(

)
 2n+1 

Argument dąży do zera więc cosinus dąży do jedynki
 (n+1)2 
limn→

2n2 
 n2+2n+1 
limn→

2n2 

1 1 
n2(1+2

+

)
 n n2 

limn→

2n2 

1 1 
1+2

+

n n2 

limn→

2 

π 
(n+1)2sin(

)
 2n+1 
 1 
limn→

=

<1

π 
n2*sin(

)
 2n 
 2 
szereg jest zbieżny Zatem kryterium d'Alemberta też działa
18 lis 10:28
zef: Dziękuję, po rozpisaniu sin2x na 2sinxcosx nie było problemu emotka
18 lis 10:30
Mariusz: Ja pisałem zanim karty do gry wysłał swoją drugą wiadomość
18 lis 10:34
jc: zef, tylko nie pisz tak, jak o 10:10. Jak brzmi kryterium porównawcze?
18 lis 11:28
Mariusz: Fichtenholz tom 2 od str 225 w polskiej wersji językowej Leja od str 185
18 lis 17:39
Mariusz: Mamy dane dwa szeregi o wyrazach nieujemnych oraz potrafimy stwierdzić zbieżność jednego z nich bez porównywania Jeśli od pewnego wyrazu zachodzą odpowiednie nierówności między wyrazami tych szeregów to porównując ich wyrazy możemy stwierdzić zbieżność drugiego Tutaj jednym z szeregów jest ten co podał zef a drugim jest szereg geometryczny
 π 
Z argumentami sinusa nie wyjdziemy poza przedział [0,

]
 2 
więc będziemy mieć wyrazy nieujemne Ta granica którą zapisał zef pozwoli znaleźć iloraz szeregu geometrycznego z którym porównujemy dany szereg
18 lis 18:05
jc: "Jeśli od pewnego wyrazu zachodzą odpowiednie nierówności między wyrazami tych szeregów to porównując ich wyrazy możemy stwierdzić zbieżność drugiego..." A co jest we wpisie z 10:10? Bo ja nie widzę nierówności pomiędzy wyrazami szeregów, tylko nierówności pomiędzy sumami szeregów. Nierówności takie możemy napisać o ile wiemy, że szeregi są zbieżne, a przecież jeszcze nie wiemy, czy są.
18 lis 18:19
Adamm: dokładnie emotka
18 lis 18:26
Mariusz: jc o 10:10 to był wpis użytkownika karty do gry i rzeczywiście napisał tam nierówności między sumami szeregów Porównujemy z szeregiem geometrycznym który jest zbieżny dla |q|<1 więc aby napisać nierówności musimy policzyć iloraz tego szeregu
 an+1 
aby to zrobić liczymy granicę ilorazu limn→

an 
bo korzystamy z kryterium d'Alemberta zef zdaje się wspomniał że użycie kryterium d'Alemberta jest narzucone treścią zadania więc jeśli chcemy wspomnieć o kryterium porównawczym to szereg z którym porównujemy musi być szeregiem geometrycznym a dodatkowo mamy ściśle określony sposób liczenia ilorazu tego szeregu "zef, tylko nie pisz tak, jak o 10:10." Chodzi o to żeby nie przyzwyczajał się do tego zapisu , aby mu się on nie utrwalił karty do gry nie powinieneś opuścić te znaki sumy ?
19 lis 04:19