Sin(Pi/2)
Charles: Jak policzyc wartosc sin(Pi/2) bez uzycia kalkulatora?
17 lis 23:21
Mila:
Masz w tabelce.
17 lis 23:21
Charles: a bez tabelki?
17 lis 23:22
5-latek: To zalezy jaki poziom liceum czy studia .
17 lis 23:27
Charles: studia
17 lis 23:27
piotr:

sin(r/y)
17 lis 23:35
piotr: * sin(α) = y/r
17 lis 23:36
Charles: czyli α=Pi/2 * 180/Pi
α=900
wiec
sin(900) = 1
0 − stopno
zgadza sie?
17 lis 23:40
Charles: lub narysowac sinusoide i odczytac z nie wartosc, doszedlem do takiego wniosku
17 lis 23:44
Mila:

Z definicji w układzie współrzędnych
P(x,y)
| | π | |
dla α= |
| A=(0,r) [x=0, y=r] |
| | 2 | |
| | π | | y | |
tg |
| = |
| nie istnieje |
| | 2 | | x | |
17 lis 23:45
jc: A ile wynosi sin 1 ?
17 lis 23:46
Charles: dzięki
17 lis 23:46
Charles: jc
ja bym zastosowal do policzenia sin(1) wielomian Newtona dla punktów równo odleglych (formuła
lewostronna) − latwo mozna policzyc roznice progresywna dla znanych nam wartosci
17 lis 23:50
5-latek: ≈0,8414
17 lis 23:51
jc: Charles, czy mógłbyś napisać na czym to polega, lub podać jakieś źródła?
18 lis 07:54
Mariusz:
Wielomian Newtona może być użyty do interpolacji wielomianowej
| | dn | |
a tutaj potrzebujemy raczej wzoru na |
| f(x) |
| | dxn | |
| | π | |
Dla sinusa jest to sin(x+ |
| n) |
| | 2 | |
18 lis 09:23
Charles: jc
J. Klamka, Z. Ogonowski, Metody Numeryczne, Wyd. PŚ, Gliwice 1998.
18 lis 19:07
jc: Dziękuję
18 lis 20:06