Równanie trygonometryczne
SEKS INSTRUKTOR: Rozwiaz równanie trygonometryczne
17 lis 23:17
SEKS INSTRUKTOR: | | 1 | | p2 | |
W sumie U{−{√2{4} możnaby rozpisać jako − |
| * |
| , ale co z tym dalej zrobić? |
| | 2 | | 2 | |
17 lis 23:21
Mila:
| | √2+√6 | |
cos(15o)=cos(−15o)= |
| |
| | 4 | |
| | π | | π | |
x= |
| +π+2kπ lub x=− |
| +π+2kπ |
| | 12 | | 12 | |
17 lis 23:34
SEKS INSTRUKTOR: czyli ogólnie muszę wiedzieć od razu, ze dla 15 stopni cosinus ma taka wartosc ?
17 lis 23:45
Mila:
Raczej tak, albo spróbować obliczyć cos(2x).
17 lis 23:46
jc: | | √5 − 1 | |
A takie równanie cos x = |
| ? |
| | 4 | |
17 lis 23:50
SEKS INSTRUKTOR: @jc nie mam pojęcia :C
17 lis 23:51
SEKS INSTRUKTOR: jest do tego jakaś uniwersalna metoda, czy tylko boży błysk i olśnienie pomogą wpaść na to, że
ten kąt ma tyle i tyle stopni?
17 lis 23:52
17 lis 23:55
SEKS INSTRUKTOR: czyli czyste strzelanie tylko i wyłącznie?
17 lis 23:56
5-latek: jesli na szybko to tak

jesli masz czas to znasz np wzory polowkowe
| | 1 | |
i znasz np ze sin300= |
| |
| | 2 | |
Z tego wzoru policzysz sin156o
| | √3 | |
Znasz cos 30o= |
| to policzysz cos15o |
| | 2 | |
I bedziesz juz pamietal
18 lis 00:00
jc: Po prostu są to sinusy i kosinusy niewielkich ułamków kąta pełnego.
Jeśli się widziało, to łatwo dopasować. Studentów zwykle obowiązują wielokrotności
45o i 30o. Wartości sinusów i kosinusów pewnych innych kątów też można dość łatwo
wyrazić przez pierwiastki, a raczej nie oczekuje się odwrotnego dopasowania.
Oczywiście można patrzyć na wielokrotności, tylko czy warto tym sobie zawracać
głowę?
18 lis 00:02
SEKS INSTRUKTOR: dzieki js, postaram się trochę rozpisać tych kątów i mniej więcej nauczyć który ma jaką wartość
dla danej funkcji trygonometrycznej, tak po prostu bedzie szybciej.
| | pi | | pi | | pi | |
ogolnie rozpisałem to wszystko jako −cos |
| (cos |
| +cos |
| ) i wyszlo, ale |
| | 4 | | 3 | | 6 | |
kilka jak nie kilkanascie przeksztalcen.
18 lis 01:16
Eta:
| | √2 | | √3 | | √2 | | 1 | |
cos15o=cos(45o−30o)=cos45*cos30+sin45*sin30= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
18 lis 01:28
Eta:
A teraz wyznacz podobnie :
cos75o =cos(45o+30o)=......
18 lis 01:30