| |MC| | ||
b) wyznacz stosunek odcinków | ||
| |MF| |
Bardzo Was proszę o pomoc
PΔABC=P
1)
PΔDMC=3*PΔADM=36
| 1 | ||
PΔAEC= | P=12+36+s=48+s | |
| 3 |
| 3 | 3 | |||
PCDB= | P=36+s+2s⇔ | P=36+3s /:3 | ||
| 4 | 4 |
| 1 | |
P=12+s | |
| 4 |
| 1 | 1 | ||
P− | P=48+s−12−s | ||
| 3 | 4 |
| 1 | |
P=36 | |
| 12 |
| 1 | 432 | |||
PΔADB= | P= | =108 | ||
| 4 | 4 |
| 1 | ||
PΔAEC= | P=144 | |
| 3 |
| AF | 2y | 3x | |||
* | * | =1 | |||
| FB | y | x |
| AF | 1 | ||
= | |||
| FB | 6 |
| 96 | ||
u= | ||
| 7 |
| 6*96 | ||
w= | ||
| 7 |
| CM | PCMB | 3s | 3*96 | |||||||||||
5) | = | = | = | ⇔ | ||||||||||
| MF | PBMF | w |
|
| CM | 7 | ||
= | |||
| MF | 2 |
| kc | b | a | ||||
Z twierdzenia Cevy : | * | * | =1 ⇒ k=6 | |||
| c | 3b | 2a |
| 96 | w | |||
i 2(12+36+w)=2w+7u ⇒ 7u =96 to w=96 i u= | ⇒ | =7 | ||
| 7 | u |
| |MC| | 3w | w | 7 | |||||
b) | = | = | = | |||||
| MF| | 6u | 2u | 2 |
Wyniki zgodne
Zainteresowany pewnie zmęczony ....4 godzinami
Jutro zobaczy.