a
Maciek: Tn(x)=1+2x+3x2+...+nxn−1
17 lis 21:29
Mila:
O co chodzi?
Polecenie.
17 lis 21:37
jc: Mamy się domyśleć.
(1−x)T
n = T
n − xTn = 1 + x + x
2 + .. + x
n−1 − n x
n
(1−x)
2 T
n = 1−x
n − (1−x) nx
n
| | 1−xn − (1−x) nxn | |
x≠1, Tn= |
| |
| | (1−x)2 | |
17 lis 21:38
Mila:
Ja wiem JC, ale dla zasady pytam, nie można na forum tak wrzucać zadania.
17 lis 21:40
jc: W takich wypadkach nigdy nie odpowiadam, ale mam zły humor
17 lis 21:44
jc: Już wolę takie niż w stylu: rozwiąż szereg, oblicz monotoniczność, ...
Przynajmniej nie wiadomo, o co chodzi.
17 lis 21:48
Maciek: fajny sposób. można by było jeszcze tak:
| | xn+1−x | |
1+2x+3x2+...+nxn−1=(x+x2+x3+...+xn)'=( |
| )' |
| | x−1 | |
17 lis 21:52