dd
imie: metoda gaussa
2x−y+z=2
2x+2y+2z=−2
x−2y+z=1
zamianiam x z 2 i zly wynik, licze ułamkami i tez zly wynik, moze ktos to obliczyc prosze
17 lis 21:17
imie: x=2
y=−1
x=−3
17 lis 21:18
Janek191:
Np.
x = 2 y − z + 1
2*( 2 y − z + 1) − y + z = 2
2 *( 2 y − z + 1) +2 y +2 z = − 2
−−−−−−−−−−
4 y −2 z + 2 − y + z = 2 ⇒ 3 y − z = 0 ⇒ 6 y = 2 z
| | 2 | |
4 y −2 z + 2 +2 y +2 z = − 2 ⇒ 6 y = − 4 ⇒ y = − |
| |
| | 3 | |
z = − 2
| | 2 | | 4 | | 9 | | 5 | |
x = 2*(− |
| ) + 2 + 1 = − |
| + |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Odp.
z = − 2
==========
17 lis 21:30