nieznana kategoria dzialania relacje
babaWanga: Witam, znalazlam takie cuda:
"Sprawdz prawdziwosc wyrazen:
a ≡ b (mod 6) ⇒ 2a ≡ 2b (mod 6)
gcd(a, b) > 1 ⇒ lcm(a, b) > ab
2 ≡ 30 (mod 14)
−3 ≡ 12 (mod 5)"
w moim probnym egzaminie i nie potrafie znalezc zadnych informacji
co to za dzialanie i jak takowe rozwiazyac. Moglby ktos poradzic ? Jak wpisac w google aby
wyszukalo,
lub podzielil sie linkiem, badz wytlumaczyl tutaj. Dziekuje za pomoc
17 lis 19:52
Blee:
Pierwsze ... wykaz ze nie jest to prawda a nie bedzie to prawda jezeli zajdzie 0 => 1
Czyli a≠ b (mod 6) natomiast 2a = 2b (mod6)
Niech a =6 ; b = 3.
17 lis 20:04
17 lis 20:05
Blee:
Dwa ostatnio to oczywiscie prawda bo
30 = 2*14 + 2
12 = 3*5 −3
17 lis 20:07
Jack:
gcd − najwiekszy wspolny dzielnik
lcm − najmniejsza wspolna wielokrotnosc.
17 lis 20:07
babaWanga: Super dzieki!
17 lis 22:41
Mac Donald: 0 ⇒ 1 to prawda
a=b mod 6 ⇔ 6 | (a−b) ⇒ 6 | (2a−2b) ⇔ 2a=2b mod 6
18 lis 02:50
Mac Donald: gcd(a, b)lcm(a, b)=ab>lcm(a, b)
Nierówność w drugą stronę
18 lis 02:53
Mac Donald: Poza tym, z logicznego punktu widzenia, to są funkcje zdaniowe, i nie są ani prawdziwe, ani
fałszywe
18 lis 02:56