Funkcja wymierna - Kiełbasa
Alexx: | | x2 + 2x+ 1 | |
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = |
| |
| | x2 + 4x + 3 | |
17 lis 19:49
jc:
| | (x+1)2 | | x+1 | | (x+3)−2 | | 2 | |
f(x)= |
| = |
| = |
| =1 − |
| |
| | (x+1)(x+3) | | x+3 | | x+3 | | x+3 | |
Funkcja przyjmuje każdą wartość z wyjątkiem 1 oraz 0 (dlaczego?).
17 lis 19:53
Alexx: No właśnie w odpowiedziach też jest 0 i nie potrafię wpaść na pomysł dlaczego...
17 lis 19:56
Alexx: Mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego tak jest ?
17 lis 20:13
jc: Dla x=−1 wartości funkcji są różne od zera, a x=−1 nie możesz wstawić, bo miałbyś
dzielenie przez zero.
17 lis 20:20
Tomek: Czyli, żeby wyznaczyć to zero obliczyłeś f(−1) ?
17 lis 20:28