Funkcja wymierna
Tomek: Cześć, mam pytanie jak narysować wykres takiej funkcji :
17 lis 19:44
eloelo:
dziedzina:
x ≠ −2 , x≠2
| | (x−2)2 | | x−2 | | x+2−4 | | 4 | | 4 | |
f(x) = |
| = |
| = |
| = 1 − |
| = − |
| + 1 |
| | (x−2)(x+2) | | x+2 | | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
asympototy: y=1, x=−2
17 lis 19:48
jc: | | (x−2)2 | | x−2 | | (x+2)−4 | | 4 | |
f(x)= |
| = |
| = |
| =1 − |
| |
| | (x−2)(x+2) | | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
17 lis 19:49
Alexx: Tak zrobiłem, ale dalsza część zadania brzmiała w jakich przedziałach f(x) jest rosnącą. Według
narysowanego wykresu jest to R/{−2}, ale odpowiedź powinna wynosić x∊ (−∞:−2)u(−2;2))u(2;∞)
Jak dojść do takiej odpowiedzi ?
17 lis 19:51
Tomek: Ktoś mógłby pomóc ?
17 lis 20:11
grzest:
Dziedzina tej funkcji to R\{−2,2}. Poza punktami {−2,2} pochodna jest dodatnia −− wniosek?
17 lis 20:12
jc: Dziedzina nie jest spójna. f(−3)=5, f(0)= −1, f(2)=0.
Na pewno nie jest to funkcja monotoniczna na zbiorze (−∞:−2)u(−2;2))u(2;∞).
Natomiast na przedziale (−∞:−2) jest rosnąca.
Na zbiorze (−2;2))u(2;∞) również jest rosnąca.
17 lis 20:18
Tomek: Skad wiemy, że jest rosnąca w przedziale (−2;2) ?
17 lis 20:26
grzest:
Bo pochodna na przedziałach (−∞,−2)(−2,2)(2,∞) jest dodatnia.
Aby narysować wykres tej funkcji zbadaj granice jednostronne w punktach −2 i2.
17 lis 20:35
jc:
Widać przecież, że dla x > −2 mamy funkcję rosnącą.
Podobnie dla x<−2 mamy funkcję rosnącą.
Ale na całej dziedzinie NIE jest to funkcja rosnąca.
Wyrzucenie 2 z dziedziny, niczego nie zmienia.
17 lis 21:07
17 lis 22:12
grzest:
Przypominam, że dziedzina funkcji to R\{−2,2}.
17 lis 22:16
jc: To, że funkcja nie jest rosnąca, nie znaczy, że jest malejąca.
−3 i 0 należą do dziedziny.
−3 < 0
f(−3)=5, f(0)= −1
5 > −1
Czy coś mylę?
Chyba, że masz jakąś inną definicję funkcji rosnącej.
17 lis 22:33
grzest:
Mylisz się zdecydowanie. Spojrzyj na wykres dołączony do wiadomości z 17 lis 22:12. Może
zrozumiesz.
17 lis 23:34
jc: Ta funkcja po prostu nie jest rosnąca, co nie znaczy, że jest malejącą.
Owszem, jest rosnąca na przedziale (−∞,−2) oraz na przedziale (−2,∞),
ale na sumie tych przedziałów już nie.
17 lis 23:55
grzest:
Bzdura. Funkcja jest rosnąca w swojej dziedzinie, która składa się z trzech przedziałów.
I tyle.
18 lis 10:44