Funkcja kwadratowa
Jula128: Udowodnij, że jeśli równanie ax2+bx+c=0, gdzie a≠0, ma dwa różne pierwiastki, to równanie
ax2+4bx+16c=0 również ma dwa różne pierwiastki i są one cztery razy większe od pierwiastków
równania ax2+bx+c=0
17 lis 19:01
Eta:
dla ax
2+bx+c=0
| | −b+√Δ1 | | −b−√Δ1 | |
Δ1=b2−4ac , x1= |
| , x2= |
| |
| | 2a | | 2a | |
dla ax
2+4bx+16c=0
Δ
2=16b
2−16*4ac = 16(b
2−4ac) =16Δ
1 ,
√Δ2= 4
√Δ1
| | −4b+4√Δ1 | | −4b−4√Δ1 | |
to x3= |
| = 4* x1 , x4= |
| =4*x2 |
| | 2a | | 2a | |
c.n.w
17 lis 20:58