matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
ja:
obliczyć granicę (−8
n−1
)/(7
n+1
)
17 lis 17:45
Janek191:
− 8
n−1
1
*8
n
8
1
8
a
n
=
= −
= −
*(
)
n
7
n+1
7*7
n
56
7
więc lim a
n
= −
∞
n→
∞
17 lis 19:00