a
olaf : witam.
Alina Beata i Celina są nieco zagadkowe. Zapytane o swój wiek odpowiadają kolejno.
Alina ;mam 18 lat i jestem o 2 lata młodsza od Beaty,ale jestem starsza od Celiny o rok.
Beata;nie jestem najmlodsza,między mną i Celiną są 3 lata różnicy,Celina ma 21 lat.
Celina jestem młodsza od Aliny i mam 19 lat.Beata jest o 3 lata starsza od Aliny.
Wiedząc,że kazda z sióstr podala jedną fałszywą informację,znajdz wiek kazdej z sióstr.
17 lis 17:39
olaf :
17 lis 17:48
Adamm: Alina:
A=18
A+2=B
C+1=A
Beata:
|C−B|=3
min(A, B, C)≠B
C=21
Celina:
C<A
C=19
A+3=B
A+3=B, A+2=B się wykluczają
niech np. A+3=B to będzie prawda
wtedy A=18, B=21, C=17
ale wtedy zarówno |C−B|=3 jak i C=21 jest fałszem, więc musi być
A+2=B, C=19, C<A ale A=18 jest fałszem (C<A)
więc C+1=A
A=20, B=22, C=19
17 lis 18:02
agda: dziekuję bardzo
17 lis 18:14
olaf : A czy da sie to jakoś prościej wytlumaczyć ?
17 lis 18:49