wartość bezwzględna
Ania: Ile rozwiązań ma równanie |x|+√2=2−m dla m=√2 a ile dla m=1/2 odpowiedź uzasadnij.
17 lis 17:27
Jack: podstaw...
|x| +
√2 = 2 − m
dla m =
√2 :
|x| +
√2 = 2 −
√2
|x| = 2 − 2
√2, wartosc 2 − 2
√2 < 0 zatem brak rozwiazan.
17 lis 18:00
Ania: Czy to tak: |x|+√2=2−1/2
|x|=1,5−√2
i 1,5−√2>0 zatem czy 1,5−√2 jest tylko jedynym rozwiązaniem?
17 lis 19:09
Jack:
|x| = 1,5 − √2
wartosc 1,5 − √2 > 0 zatem rozwiazujemy rownanie (jezeli |x|=a to x=−a lub x=a)
zatem
x = − (1,5−√2) lub x = 1,5−√2
x = ... lub x= ...
17 lis 19:54