macierze, równanie macierzowe
Maciekk: A(BXT)T=XBT+2CD
Macierze A, B, C i D są znane, jak 'dobrać' się do macierzy X?
Zacząłem robić to tak:
(BXT)T=A−1XBT+A−13CD
BTX=A−1XBT+A−12CD
i w zasadzie to tutaj już nie wiem co dalej o ile dobrze robię w ogóle
17 lis 16:32
Adamm: AXBT=XBT+2CD
(A−I)XBT=2CD
teraz o ile det(A−I)≠0, detB≠0 to mamy
X=2(A−I)−1CD(BT)−1
17 lis 16:53
Maciekk: Wszystko spoko, tylko, że XB to chyba nie to samo co BX
17 lis 16:55
Pytający:
Wszystko spoko, bo (AB)T=BTAT.
17 lis 16:59
Adamm: Amerykę odkryłeś
17 lis 16:59
Maciekk: a, ok, nie wiedziałem o tym, dzięki wielkie
17 lis 17:00