2n−1 | ||
Obliczyć sumę szeregu ∑ | ||
2n |
2n | 1 | |||
Rozbiłam to na dwa ułamki ∑ | − | Wtedy suma drugiego ułamka jest równa 1, bo | ||
2n | 2n |
2n−1 | 1 | 2n−1 | ||||
S=∑(n=1 do ∞) | = | +∑(n=2 do ∞) | = | |||
2n | 2 | 2n |
1 | 2*(n+1)−1 | |||
= | +∑(n=1 do ∞) | = | ||
2 | 2n+1 |
1 | 1 | 2*n−1+2 | ||||
= | + | ∑(n=1 do ∞) | = | |||
2 | 2 | 2n |
1 | 1 | 2*n−1 | 1 | |||||
= | + | ∑(n=1 do ∞) | +∑(n=1 do∞)( | )n= | ||||
2 | 2 | 2n | 2 |
1 | 1 | 1 | ||||
= | + | S+∑(n=1 do∞)( | )n⇔ | |||
2 | 2 | 2 |
1 | 1 |
| ||||||||||||
S= | + | ⇔ | ||||||||||||
2 | 2 |
|
1 | 3 | ||
S= | |||
2 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |