Granica
Przemo: | | x2−1 | |
Jak policzyć taka granice |
| przy lim dążącym do 2 |
| | x−2 | |
17 lis 15:43
Jerzy:
| | 3 | |
= [ |
| ] = + ∞ ( prawostronna ) − ∞ ( lewostronna ) |
| | 0 | |
17 lis 15:45
Przemo: W podręczniku jest Odp 4
17 lis 15:46
Jerzy:
A łyżka na to: "niemożliwe" !
Przecież prosta: x = 2 jest asymptotą pionową tej funkcji !
17 lis 15:48
Przemo: To ja już nie mam pojęcia jak to zrobić
17 lis 15:50
Jerzy:
Przecież widzisz,że licznik zmierza do 3, a mianownik do 0
17 lis 15:50
Jerzy:

Tytaj masz wykres i asymptotę: x = 2
17 lis 15:52
Przemo: | | 3 | |
Tak widzę ale czy |
| to nie jest symbol nieoznaczony ? |
| | 0 | |
17 lis 15:55
Adamm: nie ma nawet takiego symbolu
17 lis 15:56
Przemo: Wiec mam takie pytanie kiedy mam się starać jakby rozkładać takie granice a kiedy poprostu
zostawić tak jak tutaj ze coś dąży do +∞
17 lis 16:00
grzest:
@Przemo
Założę się o worek kasztanów, że twoje wyrażenie ma postać:
17 lis 19:55
17 lis 19:56
Jerzy:
Oczywiście... i wtedy ta granica, to 4 .
17 lis 19:58
Przemo: Okey to możemy się założyć nawet o 2
18 lis 10:33
Przemo: Krysicki i wlodarski moje wydanie ma masę błędów
18 lis 10:35